Tradycyjne Potrawy z Podlasia – Babka Ziemniaczana

Fot. Della Strada © 2021

Z czego słynie Podlasie? Obok Puszczy Białowieskiej i żubrów turyści najczęściej wspominają o kuchni. Tradycyjne potrawy z Podlasia to więcej niż lokalna strawa ludowa. To niemal symbole, które mimo upływu lat wciąż cieszą się wielką popularnością i stale goszczą na naszych stołach. W dodatku są przedmiotem poszukiwań przyjezdnych i gości. W cyklu naszych artykułów pochylimy się nad ich historią i podpowiemy, gdzie są serwowane.

 

Babka ziemniaczana. Jedz do syta.

 

Babka ziemniaczana przywędrowała na Podlasie od sąsiadów zza wschodniej granicy. Na Białorusi danie to pieczono w odpowiednio nagrzanym piecu żeliwnym.

 

Starte surowe ziemniaki wymieszane ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny (do tego pikantnie przyprawione) zapiekało w naczyniu zwężanym do dołu. Pieczenie trwało kilka godzin, co nadawało potrawie niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Najczęściej serwowano ją ze śmietaną lub sosem grzybowym.

 

Fot. Della Strada © 2021

 

Babka ziemniaczana. Jak powstaje?

 

Podlaskie gospodynie  wykożrzstują receptury swoich babć i mam i zapiekają babkę ziemniaczaną we wciąż popularnych na wsiach piecach. Podczas rodzinnych posiłków najczęściej serwuje się ją z zimnym mlekiem. Oczywiście najlepiej swojskim, gdyż Podlasie to niemal dosłownie kraina mlekiem płynąca. W restauracjach można zamówić babkę ziemniaczaną ze wspomnianym sosem lub jako dodatek do pieczeni z mięsa czy gulaszu.

 

Babka i kiszka ziemniaczana. Gdzie zjeść?

 

Przygotowywaną według tradycyjnej, podlaskiej receptury Babkę ziemniaczaną  zamówicie z dostawą do domu lub pracy w naszym Sklepie Garmażeryjnym Online.  Dostaniecie ją również codziennie w naszym Stacjonarnym Sklepie Garmażeryjnym w Białymstoku przy ul. Upalnej 68/1. Nasi kucharze mają bogate doświadczenie w serwowaniu tradycyjnych dań, dzięki temu ich smak jest wyjątkowy, a kiszka smakuje tak rewelacyjnie jak przed laty.

 

Gdy będziecie latem z wizytą na Podlasiu odwiedzcie Supraśl gdzie podaczas festiwalu „Spotkań z naturą i sztuką” weźmiecie udział jako degustatorzy w „Mistrzostwach świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej”. Gwarantujemy, że wrażenia kulinarne zapadną w pamięć na długie lata.

 

Inne artykuły