Z czego słynie Podlasie? Obok Puszczy Białowieskiej i żubrów turyści najczęściej wspominają o kuchni. Tradycyjne potrawy z Podlasia to więcej niż lokalna strawa ludowa. To niemal symbole, które mimo upływu lat wciąż cieszą się wielką popularnością i stale goszczą na naszych stołach. W dodatku są przedmiotem poszukiwań przyjezdnych i gości. W cyklu naszych artykułów pochylimy się nad ich historią i podpowiemy, gdzie są serwowane.
Kiszka ziemniaczana. Historia i pochodzenie
Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej (biał. kiszka bulbianaja). W Polsce jest charakterystyczna dla kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Brak dokładnych źródeł historycznych uniemożliwia stwierdzenie jej dokładnego pochodzenia. Wg niektórych przywędrowała do Sejn i na Suwalszczyznę po I wojnie światowej. Na Kurpiach, w okolicy Nowogrodu i Ostrołęki była znana już przed 1910 rokiem i prawdopodobnie stamtąd zawędrowała na Podlasie.
W przeszłości kiszkę ziemniaczaną, podobnie jak babkę ziemniaczaną, jadało się w dni postne. Dzisiaj jest już jednak częstym gościem na stołach obiadowych Podlasian.
Fot. Della Strada © 2021
Kiszka ziemniaczana. Jak powstaje?
Mimo że kiszka ziemniaczana jest obecna na Podlasiu od wielu lat, jej receptura i sposób przygotowania pozostały niezmienne. Do jej przyrządzenia potrzebne są: ziemniaki, wieprzowe oczyszczone jelita, cebula, kwaśna śmietana, słonina oraz przyprawy – sól i smalec. Następnie obrane i utarte ziemniaki przyprawia się oraz miesza z cebulowo-słoninową zasmażką, a także doprawia śmietaną. Potem w ten sposób przygotowanym farszem napełniane są jelita. Ostatnim krokiem jest pieczenie dania w piekarniku, aż do uzyskania rumianego koloru.
Babka i kiszka ziemniaczana. Gdzie zjeść?
Przygotowywaną według tradycyjnej, podlaskiej receptury Kiszkę Ziemniaczaną zamówicie z dostawą do domu lub pracy w naszym Sklepie Garmażeryjnym Online. Dostaniecie ją równieżcodziennie w naszym Stacjonarnym Sklepie Garmażeryjnym w Białymstoku przy ul. Upalnej 68/1. Nasi kucharze mają bogate doświadczenie w serwowaniu tradycyjnych dań, dzięki temu ich smak jest wyjątkowy, a kiszka smakuje tak rewelacyjnie jak przed laty.
Gdy będziecie latem z wizytą na Podlasiu odwiedzcie Supraśl gdzie podaczas festiwalu „Spotkań z naturą i sztuką” weźmiecie udział jako degustatorzy w „Mistrzostwach świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej”. Gwarantujemy, że wrażenia kulinarne zapadną w pamięć na długie lata.